Yazılar

Fotoğrafçılık üzerine yazılar

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin En İyi 5 İpucu

Fotoğrafçılık, birçok yönden programlamadan veya yazmayı öğrenmekten bile daha zordur. Elbette kamerayı bir noktaya işaretlemek ve düğmeye basmak zor değil. Zor olan, görüşünüzle uyuşan çekim yapabilmektir. Fakat fotoğraf çekmeyi kesinlikle bırakmayın. Çünkü son derece tatmin edici bir uğraştır.

1. Pozlama Üçgeni

Fotoğrafçılık, ışığı kullanmak ve yakalamakla ilgilidir. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar fotoğrafın büyüsünün kameranın bedeninde olduğunu düşünür; oysa gerçek sihir kaynağı ışıktır. İyi aydınlatılmış bir nesne hâlâ kötü çekilebilir, ancak zayıf aydınlatılmış bir nesne asla iyi görünmeyecektir. Işık her şeydir.

Ve iyi bir çekim yapmak için pozlama üçgenini bilmeniz gerekir. Fotoğraf çekerken, kamera deklanşörünü açar ve objektifin içinden ışık almaya başlar. Bu ışık, daha sonra görüntü olarak işlenen kamera sensörüne çarpar. Oluşan görüntüyü üç faktör etkiler:

1. Aperture (Diyafram): Lens açıklığının boyutu, sıklıkla f/2, f/5, f/11 vb. Şeklinde ifade edilir. Numara ne kadar az olursa diyafram açıklığı o kadar geniş olur. Diyafram ne kadar geniş olursa, o kadar çok ışık alınır. Diyaframın boyutu aynı zamanda alan derinliğini de etkiler (örneğin arka plan bulanıklığını etkiler).

2. Enstantane Hızı: Deklanşörün açık kalma süresi, genellikle 1/200 sn, 1/60 sn, 5 sn vb. Şeklinde ifade edilir. Deklanşör hızı ne kadar yavaşsa, o kadar çok ışık alınır. Deklanşör hızı hareket hassasiyetini etkiler (hızlı hareketleri dondurur, daha yavaş hızlarda hareket bulanıklığı olur).

3. ISO: Sensörün ışığa duyarlılığı, basitçe 100 ISO, 400 ISO, 6400 ISO, vb. Olarak ifade edilir. Daha yüksek ISO'lar karanlık durumlarda fotoğraf çekmenizi sağlar, ancak grainleşme görünür. Karanlık ortamdaki fotoğraflarda genellikle bu karakteristik noktalar vardır.

2. Üçte Bir Kuralı

Çoğu zaman, bir fotoğrafın bir amatör veya deneyimli bir fotoğrafçı tarafından çekilmiş olup olmadığı anında anlaşılabilir. Bunun nedeni amatörlerin kompozisyon hissi taşımamasıdır. Oysa iyi kompozisyon harika bir fotoğrafın ruhudur.

Kompozisyon, her öğenin fotoğrafta yer almasıdır. Kompozisyona aldırış etmeyen biri tesadüfen iyi çekimler yapabilir. Oysa, kompozisyon hakkında fikriniz olduğunda, her konudan, konumdan ve durumdan mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Image Credit: Moondigger via Wikipedia.

Bir çekimin nasıl oluşturulacağına ilişkin birçok teori arasından en kolay ve en etkili olanı üçte bir kuralıdır: Görüntüyü iki dikey çizgi ve iki yatay çizgi kullanarak üçe bölün ve esas nesnenizi herhangi dört kare içine yerleştirin.

Her fotoğrafçı bu tekniği kullanır. Bazıları koltuk değneği gibi kullanır, bazıları ise diğer kompozisyon teknikleri belirli bir çekim için başarısız olduğunda kurtarıcı olarak bu yöntemi kullanır. Ne olursa olsun, üçte bir kuralı cephaneliğinizin bir parçası olmalıdır.

3. Perspektif Değiştirin

Sıradan bir fotoğrafın elde edilmesinin bir yolu, özneyi doğrudan göz seviyesinde çekmektir. Bu bakış açısıyla her gün dünyayla etkileşim kuruyoruz. Sıradan, yorgun, sıkıcı. Bunu çözmenin yolu bakış açnızı değiştirmektir. Bu, birkaç şey ifade edebilir. Yüksekliğinizi değiştirin: zemine yaklaşın veya bir su kulesi üzerinde durun. Açınızı değiştirin: Doğrudan yerine, yukarı doğru düz veya yandan çapraz deneyin. Mesafenizi değiştirin, özellikle yakınlaşın. Üçünün de birleşimini deneyin. Bu değişikliklerle çekimlerinizin ne kadar farklı hissettirdiğine şaşıracaksınız.

Image Credit: https://www.makeuseof.com
Image Credit: https://www.makeuseof.com

Evet, düz açılıdır, ancak kamera yüksekliği (zemine yakın) değişti ve mesafe değişti (konuya daha yakın). İlk fotoğraf, normalde gördüğümüz şeydir, bu nedenle ilginç değildir. İkinci fotoğraf, her gün gördüğümüz bir şey değildir, dolayısıyla daha çekicidir.

4. Post-Processing Önemlidir

Post processing kesinlikle radikal değişikliler uygulanması olarak anlaşılmamalıdır. Post-processing, çok ince ve doğal olmalıdır. Gerçek şu ki, kameralar fiziksel sınırlamalara sahip kusurlu cihazlardır. Çoğu zaman kamerada mükemmel bir şekilde görüntü yakalamak mümkün değildir. Bunu abartı olmayan kozmetik makyaj gibi düşünmek gerekir.

"Doğal" bir fotoğrafçı olsanız bile, resimlerinizi post-processing etmeniz gerekir. Fakat bunu bir koltuk değneği gibi kullanmayın.

5. Ekipmanınızı Suçlamayın

Ekipman fark etmez demeyeceğim. Kesinlikle önemlidir- ama düşündüğünüz kadar değil. Hep söylendiği gibi, yetenekli bir fotoğrafçı berbat bir kamera ile mükemmel fotoğraflar üretebilir ancak yeni başlayan bir fotoğrafçı profesyonel ekipmanlardan daha iyi sonuç alamaz.

Yukarıda bahsedilen konulara (Işık, pozlama, kompozisyon, açılar, perspektif) hakim olduğunuzda herhangi bir ekipmanla, hatta akıllı telefonla bile harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kötü ekipman sizi engelleyebilir. Ancak ekipmanınızı yükseltmeniz, fotoğrafçılık becerilerinizi yükseltmeyecektir. Bunu ne kadar erken kabul ederseniz, o kadar hızlı gelişirsiniz.